Zwangerschap

Waarom een vaste casemanager? 

Gefeliciteerd, je hebt een positieve test! Misschien één met streepjes, misschien één met aantal weken.
Een nieuwe tijd breekt aan, een tijd vol spanning, verwachting, maar zeker bij je eerste kind, ook een periode met vele vragen!

En dan moet je de eerste afspraak maken. Heb je een risicovolle zwangerschap, dan verwijst de huisarts je door naar hetziekenhuis. De zwangerschap en bevalling wordt dan begeleid door de gynaecoloog. Wel kan je je aanmelden voor de periode daarna. Het kraambed.

Ben je een gezonde zwangere dankan je je direct aanmelden bij ons. Een verwijzing van de huisarts is dan niet nodig.

Voorbereiden op de eerste controle

Na de eerste echo rond 7-8 weken vind de intake plaats. Na het inplannen van de eerste afspraak krijg je een afspraakbevestiging per mail. In deze mail vind je informatie ter voorbereiding op de intakegesprek.

Prenatale screening

Wat is prenatale (tijdens de zwangerschap) screening (onderzoek)?
Je kunt tijdens je zwangerschap laten onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind in je buik een chromosoomafwijking of lichamelijke afwijking heeft. Dit noemen we prenatale screening. 

Tweesoorten 
Er zijn twee soorten onderzoeken:
1.    Onderzoek naar chromosoomafwijkingen: de NIPT (niet-invasieve prenatale test) (niet-invasieve prenatale test). Dit is een bloedonderzoek.
2.    Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 weken echo en de 20 weken echo. 

Counselingsgesprek
Wil je meer weten over deze onderzoeken? Dan plannen we een counselingsgesprek. In dit gesprek kijken we samen wat je nodig hebt om een keuze te maken die bij jou past. Je kunt ook vragen stellen. 

Bereid je voor op het gesprek 
Lees vóór het gesprek informatie over de onderzoeken. Op www.pns.nl vind je meer informatie, bijvoorbeeld: 
-    Een folder over de NIPT, de 13 weken echo en de 20 weken echo.
-    Een korte video over de NIPT en video over de 13 weken echo en 20 weken echo.
-    Vragenlijsten die je kunnen helpen bij het kiezen.

Wel of geen onderzoek: dat bepaal je zelf
De NIPT, 13 weken echo en 20 weken echo zijn niet verplicht. Je kiest zelf of je een of meerdere onderzoeken wilt laten doen en wat je doet met de uitslag. Ook kun je op elk moment van het onderzoek stoppen.

Medische echo’s

Bij ons in de praktijk kun je terecht voor alle echo’s. Op onze locatie Maria Daneels erf kan je terecht voor medische echo’s, echo’s op eigen verzoek en pretecho’s. Voor het maken van deze echo’s hebben wij een samenwerking met FemMonde. FemMonde voert de volgende echo’s uit:·       
- Fertiliteit of gynaecologische echo’s        
- Vroege echo vitaliteit        
- Echo bloedverlies        
- Termijnecho (rond 10 – 11 weken)       
- 13 weken prenatale screeningsecho        
- 20 weken prenatale screeningsecho        
- Groeiecho’s        
- Placenta lokalisatie        
- Liggingsecho (bij 35-36 weken)        
- 2-3-4 D echoscopie op maat

Echo’s tijdens de zwangerschap:

7-8 weken echo vitaliteit: Dit is de eerste echo. Deze echo is bedoeld om de zwangerschap te bevestigen. Ook wordt er gekeken of je kindje in de baarmoeder zit en of de termijn ongeveer overeenkomt met de eerste dag van de laatste menstruatie.

Let op! Hierbij berekenen we nog geen uitgerekende datum.
Dit wordt bij de termijnecho gedaan.
Duur echo: 20 minuten

10-12 weken de termijn echo: Rond de 10-12 weken krijg je een echo om de bevallingsdatum te bepalen. Dit is een termijnecho. Deze datum staat ook op de zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen. De zwangerschapsverklaring krijg je na de termijnecho van de verloskundige.

De 13 en de 20 weken echo: Bij de 13 en de 20 weken echo wordt er gekeken of je kind zich goed ontwikkeld. Er word dan gekeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen. Je kiest zelf of je de echo wel of niet wilt. Als iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden.

Let op! Bij de 13 weken echo wordt niet naar het geslacht gekeken. Duur echo: 40 minuten.

34 weken echo: Rond de 34 weken krijg je een groeiecho. Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of je kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan indien de metingen niet overeen komen met de termijn meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei ontstaat. De verloskundige bespreekt de echo met je en plant de volgende echo in.
Duur echo: 20 minuten