Zwangerschap

Gefeliciteerd, je hebt een positieve test! Misschien één met streepjes, misschien één met aantal weken.

Een nieuwe tijd breekt aan, een tijd vol spanning, verwachting, maar zeker bij je eerste kind, ook een periode met vele vragen!

En dan moet je de eerste afspraak maken. Heb je een risicovolle zwangerschap, dan verwijst de huisarts je door naar het ziekenhuis. De zwangerschap en bevalling wordt dan begeleid door de gynaecoloog. Wel kan je je aanmelden voor de periode daarna. Het kraambed.

Ben je een gezonde zwangere dan kan je je direct aanmelden bij ons. Een verwijzing van de huisarts is dan niet nodig.  

Voorbereiden op de eerste controle

Na de eerste echo rond 7-8 weken vind de intake plaats. Na het inplannen van de eerste afspraak krijg je een afspraakbevestiging per mail. In deze mail vind je informatie ter voorbereiding op de intakegesprek.

Prenatale screening

U bent zwanger. U kunt laten onderzoeken of het kind in uw buik een aandoening heeft. Of een lichamelijke afwijking.
We noemen dit prenatalescreening.
Er zijn twee soorten screening:
1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT (niet-invasieveprenatale test ).
2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

U beslist zelf of u deze onderzoeken wilt laten doen.

Graag informeren wij u over de mogelijkheden van prenatale screening. Heeft u tijdens uw eerste bezoek aan ons gezegd dat u meer wilt weten over prenatalescreening? Dan krijgt u hier een uitgebreid gesprek over (counseling).

Kijk voor meer informatie, folders en animatievideo’s op www.pns.nl de website over pre- en neonatale (na de geboorte ) screeningen.

Spreekuren

Tijdens je zwangerschap kom je ongeveer 12 keer bij ons op de praktijk voor controle. Je komt t/m 24 weken om de 4 weken. Vanaf 24 t/m 32 weken om de 3 weken. Tussen de 32 en 36 weken om de twee weken en vanaf 36 weken elke week. Dit is een indicatie maar niet bindend. Heb jij behoefte om vaker langs te komen, geef dit aan bij de verloskundige.

Tijdens de controles zien jullie alle verloskundigen afwisselend, zodat jullie de gelegenheid krijgen om ons te leren kennen. We proberen wel een aantal specifieke controles bij dezelfde verloskundige die de intake heeft gedaan in te plannen. Zij is je casemanager.  

Je casemanager is de regisseur van de zorg rond jou en je baby.

Waarom een vaste casemanager? 

Medische echo’s

We hebben een nauwe samenwerking met Bovenmaas Prenataal. Hier kan je terecht voor al je medische echo’s.

Echo’s tijdens de zwangerschap:

7-8 weken echo vitaliteit: Dit is de eerste echo. Deze echo is bedoeld om de zwangerschap te bevestigen. Ook wordt er gekeken of je kindje in de baarmoeder zit en of de termijn ongeveer overeenkomt met de eerste dag van de laatste menstruatie.

Let op! Hierbij berekenen we nog geen uitgerekende datum.
Dit wordt bij de termijnecho gedaan.
Duur echo: 20 minuten

10-12 weken de termijn echo: Rond de10-12 weken krijg je een echo om de bevallingsdatum te bepalen. Dit is een termijnecho. Deze datum staat ook op de zwangerschapsverklaring die je nodig hebt om zwangerschapsverlof aan te vragen. De zwangerschapsverklaring krijg je na de termijnecho van de verloskundige.

De 13 en de 20 weken echo: Bij de 13 en de 20 weken echo wordt er gekeken of je kind zich goed ontwikkeld. Er word dan gekeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen. Je kiest zelf of je de echo wel of niet wilt. Als iets afwijkends wordt gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden.

Let op! Bij de 13 weken echo wordt niet naar het geslacht gekeken. Duur echo: 40 minuten.

34 weken echo: Rond de 34 weken krijg je een groeiecho. Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje,de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of je kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan indien de metingen niet overeenkomen met de termijn meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei ontstaat. De verloskundige bespreekt de echo met je en plant de volgende echo in.
Duur echo: 20 minuten