Verlies

Helaas eindigt niet elke zwangerschap in een levend geboren baby. Dit is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel jou als je partner. Het maakt een einde aan jullie plannen en de fantasieën over jullie verwachte baby. Gevoelens van verdriet, boosheid en falen zijn heel begrijpelijk. Probeer er samen over te praten en geef elkaar de ruimte om het verlies te verwerken. Besef goed dat iedereen verlies op zijn eigen manier verwerkt. Veel vrouwen voelen zich schuldig, maar realiseer je dat je een miskraam niet kunt voorkomen of tegenhouden. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo, waardoor deze niet meer kan groeien en wordt afgestoten. De oorzaak is meestal een chromosoomafwijking die bij de bevruchting is ontstaan. Deze afwijking is zelden erfelijk en er zijn dus meestal geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Jij kunt hier dus niks aan doen. Voor meer informatie over een miskraam verwijzen we naar de site van www.deverloskundige.nl

Praktische Tips

Wees lief voor jezelf en gun jezelf tijd en rust. Alle gevoelens die je hebt, mogen er zijn en zijn normaal. Wegstoppen en ontkennen helpt niet. Praat erover met mensen die je vertrouwt. Dit kan bekenden zijn of mensen die je nu nog niet kent, zoals lotgenoten.

Maak zelf een mooi aandenken, maak een kistje met herinneringen aan je kindje (zwangerschapstest, echofoto, etc), brandt een kaarsje of plant een boom.

Schrijf een brief aan het kindje, bijvoorbeeld over de dromen of wensen die je had of hoe je het afscheid hebt ervaren.
Voorkom dat je kindje per ongeluk in de wc valt, door een vergiet of zeef in de wc te hangen bij het plassen.

Om het kindje op een goede manier te kunnen zien, kun je het in een bakje koud water leggen. Zo ontvouwt het zich weer naar de vorm (en kleur) die het had in je baarmoeder. Zie voor informatie: www.watermethode.nl

Een foto van je kindje kan een mooi aandenken zijn. Misschien voelt het op het moment niet zo. Maak hem gerust en kijk er pas naar als je hier behoefte aan hebt, of als je het wilt delen met dierbaren.

Indien gewenst kun je het kindje laten bijschrijven in het Persoonsregister van de gemeente. Vraag hiervoor een verklaring van je verloskundige.

Ter herinnering aan alle overleden kinderen is op begraafplaats Schollevaar in Capelle aan den IJssel het vlinderhofje opengesteld. Dit is een gedenkplek voor het verlies bij een zwangerschap binnen 24 weken. Hier wordt de mogelijkheid om je kindje, hoe klein ook, te begraven.